Här kommer ännu ett brev från Kristinas familj fast detta har maken Krister skrivit och brevet är inte alldeles nytt.
Här kommer lite tankar och idéer från när jag byggde våra marsvinslådor. Jag har byggt tre stycken lådor då vi har två pojkpar och en liten flock.
Grundkonceptet har varit att använda det som råkar finnas hemma, samt att bestämma storlek på låda utifrån den plats som den skall placeras.
För att marsvinslådan ska bli praktisk så behöver den komma upp i lagom höjd, ca 45 cm. Det ger en bra höjd för städning av lådan, samt att det är lättare för oss att se marsvinen, och lättare för marsvinen att se oss. Har man inget lämpligt bord, ja då får man bygga även det. Det går väldigt enkelt med en 16-19 mm MDF-skiva som sågas i lämplig storlek (= lådstorlek). Till ben kan man använda reglar 40×70 mm. Med denna lösning får man ju även ett bra utrymme under lådan för diverse marsvinsprylar.
Låda Ett gjorde jag av överblivna spontade golvplankor. Den är 130*80 cm stor. Jag limmade ihop dem med varandra till 35 cm höjd. Efter limning så sågade jag ut hål för plexiglas. Jag borrade några hål i varje hörn så att jag kunde komma åt att såga upp hålet med en fogsvans. Med lite slipande så blev det en snygg öppning. Plexiglaset sågade jag för hand med ett bågfilsblad. En handsåg med för stora tänder vill gärna spräcka plexiglaset. Då blir man inte så glad. Plexiglaset skruvas fast från insidan med korta skruv. Var försiktig när du borrar skruvhålen i plexiglaset så att plexiglaset inte spricker. Vi har valt att ha plexiglasfönster på två sidor, en långsida och en kortsida. En plexiglastjocklek på 4 mm blir stabilt.
Botten på lådan är viktig. Jag har valt brun formplywood (2400 x 1200 mm) som är vattentålig och kan köpas på byggvaruhus. Då behöver man inte täta botten med plastmatta eller vaxduk.
Mina golvplankor var trärena på insidan så jag målade insidan för att få ett fukttätt skikt. Glöm inte att det är viktigt att täta alla skarvar mot golv och hörnen på insidan av lådan med silikon så att inte kiss eller annan fukt kryper ner i skarvarna.
Vid monteringen valde jag att skruva och limma ihop de fyra sidorna. Golvet skruvas från undersidan upp i sidostyckena. Samtliga skruvhål försänktes så att skruvskallarna inte sticker upp.
Hölådor har visat sig vara väldigt bra. Jag gjorde mina tio centimeter höga. Skruva ihop fyra stycken brädbitar utan botten, anpassa storleken efter hur mycket plats du har. Höet hålls på plats så att det inte blir så skräpigt och dessutom så får marsvinen lite motion med att hoppa i och ur dessa. Det går även bra att gömma sig under höet i en hölåda. Håkan är specialist på det.
Fästet för vattenflaskan gjorde jag av en bit MDF som jag borrade upp med ett hål lagom stort för vattenflaskans kork. Två öglekrokar och ett snöre hindrar flaskan från att välta.
Tiggpinnen är gjord av rundstav som jag skjuter ner i sina gavelfästen. Det finns rundstav i olika tjocklek, 15 eller 20 mm diameter blir bra, grövre ju längre pinnen behöver vara. Jag borrade upp hål i en träbit och mejslade bort trä så att det blev möjligt att trä ner tiggpinnen. Fästena skruvade jag sedan fast i de båda gavelväggarna. Den här lösningen gör det möjligt att ta bort tiggpinnen när man vill putsa fönstren i buren.
Låda Två gjorde jag av gamla hyllplan (fanerade spånskivor) 30 x 200 cm som jag hade liggande på vinden. Det är nog en av de billigare varianterna om man behöver köpa material. Den är 180*70 cm stor.
Hyllplan med bredd 30 cm eller bredare om man vill ha en högre låda går att köpa på många byggvaruhus.
Då lådan är längre än plexiglaset så delade jag av så det blev 2 st. fönster på framsidan samt ett fönster på vänster gavel.
Hålen för plexiglasen sågades ur med sänksåg. Som alltid när man sågat så blir det lite slipande för att jämna till sågytorna. När du använder fanerade hyllplan så blir sågytan för fönsteröppningarna inte alltid så fin. Ett förslag är att köpa förklistrade kantlister som värms fast med strykjärn. De går att köpa som metervara bland annat hos Göteborgs hyllservice i Mölndal (Åbro). Jag köpte 6 m för 45 SEK, ett mycket bra pris.
Självklart behövs det en tiggpinne här också.
Denna vattenflaska har jag hängt över kanten med hjälp av ett vinkelbeslag.
Får man material över så kan man exempelvis bygga ett gosehus.
Låda Tre gjorde jag av nya vita hyllplan (fanerade spånskivor) 30 x 200 cm som jag köpte på ett byggvaruhus.
Denna låda planerades och byggdes efter den tillgängliga ytan i rummet. Det blev en låda i storlek 160 x 70 cm med två plexiglasfönster.
Då lådan är längre än plexiglasets bredd blev det 2 st. fönster på framsidan.
Hålen för plexiglasen sågade jag som tidigare med sänksåg. Med lite slipning av sågsnitten och montering av förklistrade kantlister (som värms fast med strykjärn) blir fönsteröppningarna riktigt snygga.
Med en gammal bänk och stöd på ena garderobsväggen fick vi upp lådan i en trevlig höjd för oss alla.
En tiggpinne blev efter ett tag två tiggpinnar då Kosher inte hade så bra muskler när vi tog över henne. Nu klarar hon att stå på den översta pinnen, så jag tar kanske bort den låga extrapinnen.
Hållare för vattenflaska och tiggpinnar gjorde jag av restbitar av hyllplan.
Till denna låda hade jag ingen tillräckligt stor formplywwod för att ha som vattentät botten. Vad gör man då. Jo jag hade två mindre bitar som precis räckte till för bli botten. Tyvärr får man då en skarv, men med silikontätning fungerar det alldeles utmärkt. Så tipset är att hitta lösningar med den materiel du har.
Vad kostar det att bygga en låda?
- Golvplywood ca 500 SEK
- Plexiglas ca 400 SEK
- Bursidor (om man måste köpa) ca 450 SEK för stor låda
- Silikontätning ca 70 SEK
- Tiggpinne ca 50 SEK
- Lite skruv ca 50 SEK
- MDF-board ca 400 SEK
Ja det blir 1000 – ca 2000 SEK beroende på vad man råkar ha hemma.
Det låter möjligen lite dyrt men en standard gallerbur på 160 x 80 cm kan ju kosta ca 1600 SEK.
Jag ÄLSKAR smarta lösningar där man dessutom har återanvänt sådant som redan finns. Snacka om win-win 🙂 Tack för all inspiration Kristina <3
Tack. När jag skrev ihop mina tankar om hur jag byggt våra lådor så hoppades jag att det skulle kunna inspirera andra personer. Visst känns det bra när man kommer på hur man kan återanvända material. Speciellt har ”tiggpinnen” blivit populär hos våra underbara marsvin. Så nu kom kommentaren på rätt ställe också.
Tack. När jag skrev ihop mina tankar om hur jag byggt våra lådor så hoppades jag att det skulle kunna inspirera andra personer. Visst känns det bra när man kommer på hur man kan återanvända material. Speciellt har “tiggpinnen” blivit populär hos våra underbara marsvin.