SAMMANFÖRA MARSVIN

ALLMÄNNA RÅD VID IHOPSÄTTNING AV MARSVIN

Marsvin är flockdjur och därför behöver de sin flock. Enligt lag måste marsvin leva med minst en marsvinskompis, men ju fler desto bättre. Med en större flock utvecklas marsvinen, stimuleras och motioneras automatiskt av varandra samt blir mindre rädda eftersom flocken är en trygghet.

Grunden heter utrymme. Får marsvinen utrymme är de glada. Glada marsvin är snälla mot andra marsvin. Sedan bygger man på med mat. Rätt mat; massor av fint hö och lite fina grönsaker. Därefter fortsätter du med stimulans och gömslen.

Doften kan spela viss roll, om djuren luktar likadant kan det dämpa en del av tjafset i samband med första mötet. Om man badar eller parfymerar är en smaksak. Jag använder hellre någon typ av olja med eterisk olja än ren parfym eller deodoranter. Man kan ”parfymera” med hjälp av inkissad fleece, om en ny individ ska introduceras i en flock.

Att själva ytan/bolådan är hyfsat doftfri kan också underlätta. Ta bort gamla marsvinsdofter och kissrester med stark ättika och skölj sedan med vanligt vatten.

Inredningen ska vara ny, tillfälliga kartonger fungerar bra så du behöver inte köpa nya dyra hus. Efter några byten och veckor kan du sätta in de gamla husen igen, se till att spraya dem med ättika och skölja med vatten innan.

Alltså:
Glöm inte att gott om utrymme, god mat, många hus, tunnlar, färska grenar och annat positivt. Allt detta underlättar denna, för marsvinen, påfrestande men lärorika process. Använd alla distraktioner du kan komma på, var gärna utomhus på gräs om väderleken är den rätta men lyft inte upp och trösta och skäll inte på den som är tuff. Rangordningen är naturlig, vi ska hålla fingrarna borta och bara gå in om det inte ger sig efter ett par dagar.

VAD SÄGER LAGEN?
  • Marsvin ska hållas i par, av samma eller motsatt kön, eller i grupp. Detta gäller inte om det finns särskilda skäl.
  • Tidpunkten för, och tillvägagångssättet vid, sammanförandet av djur till par eller grupp ska väljas med hänsyn till djurens art, ålder och kön samt andra omständigheter, så att risken för osämja minimeras.
  • Allmänna råd:
    …/Par och grupper av marsvin bör sättas samman av unga djur och hållas stabila. Om vuxna djur ska sammanföras bör buren eller inredningen ändras så att den upplevs som en okänd plats för alla. Vuxna honor med diande ungar bör inte sammanföras i nya grupper. Djur som hålls i par eller grupp bör ha tillgång till gömställen eller föremål som ger dem möjlighet att komma utom synhåll för varandra. En hona bör inte hållas kontinuerligt tillsammans med en könsmogen okastrerad hane om det innebär att honan utsätts för hälsostörningar på grund av upprepade betäckningar och födslar.

ATT SAMMANFÖRA TVÅ HONOR MED EN FLOCK

Du behöver tid och utrymme och du behöver veta vilka av honorna som är den mest dominanta. Den hona som är mest dominant ska träffa kastraten först och de övriga flockmedlemmarna lämnas utanför denna process.

Börja med att följa anvisningarna i våra allmänna råd vid ihopsättning ovan. Följ sedan dessa steg:

Steg 1

Den stora flocken delas i tre fraktioner:
Kastraten i hage A
Den mest dominanta honan i hage B
Resten av honorna i hage C

A ska vara den stora hagen där alla ska vara sedan.

Sedan delar du de två nya honorna:
Den dominanta sätter du med kastraten i hage A
Den andra sätter du med flockens mest dominanta hona i hage B

Seden är det dags att “stänga dörren”, inte bokstavligt men försök att blockera allt “tycka synd om” eftersom marsvinens rangordningsprocess brukar vara allt annat än ljuv. Den magiska siffran är 48 timmar, ganska precis två dygn brukar förflyta innan alla hagarna är lugna och fina. Under tiden behöver du undersöka djuren och göra rent eventuella sår. Det brukar låta och se ut långt värre än vad det är, men det händer att det blir sår. Riv av skorpor och gör noggrant rent med 3% väteperoxid från Apoteket.

Steg 2

Efter ca 48 timmar då alla marsvin är lugna ska alla hagar bli en. Börja med att sätta ihop hage A & B; kastraten, den mest dominanta honan i gamla flocken och de två nya honorna. Detta kan bli ganska livligt men brukar lugna sig ganska snabbt, efter någon timma ungefär.

Steg 3

Släpp in de övriga honorna från hage C, en i taget med tuffast hona först. Vänta någon timma mellan varje påsläpp. Undersök alla djur noga de närmaste två dagarna, riv av skorpor och gör rent med 3 % väteperoxid.

Voila!

Nu har du, förhoppningsvis utan allt för mycket skador, en flock. Det är roligt, mycket mer underhållande än tv och annat.

ATT SAMMANFÖRA TVÅ VUXNA HANAR

…eller hanar som plötsligt börjar bråka

Här har vi troligen orsaken till att många marsvin sitter som isolerade straffångar i var sin bur bredvid varann. Ibland är det kanske enda tillfälliga lösningen men på grund av att man inte helt förstår uppkomsten till dessa bråk, väljer man ofta isolering som akut åtgärd. FEL, FEL, FEL, FEL som Brasse Brännström säger. Man kan prova en del annat innan man bestämmer att det absolut inte går att låta dem leva tillsammans. Dela på marsvinen ska man inte göra förrän man provat allt annat. När man delat, blir det ännu mer upptriggat; ofta står de på sin sida galler och berättar för varann hur fräcka de tycker att de själva är – och det är inte i diplomatins tecken som dessa samtal förs om man säger så.

Först vill jag tala om vanliga missuppfattningar som ofta ställer till det. Bråk mellan hanar kan uppstå i alla åldrar oavsett släktskap, ras eller hur länge de levt tillsammans. Marsvinshanar har revirbehov liksom hanar av många andra arter. Vad som triggar igång bråk kan variera, men i grunden bråkar de om samma sak; vems gener som ska föras vidare. Samma regler gäller som för andra goda relationer mellan marsvin:

  • Utrymme
  • bra mat
  • Stimulans
  • Gömslen

Utrymme
Det krävs stora utrymmen vid sammanförande av alla sorters marsvin och flockar, men vid sammanförande av hanar krävs det gigantiska utrymmen. Till viss del är det detta som gör det svårt, men om man tänker till kanske man har ett utrymme där man kan göra detta. Kanske kan du låna ett garage eller en stor lokal om det är “fel” årstid. Under sommartid ska du absolut använda en yta utomhus. Gräsmatta eller ej spelar inte så stor roll, det är känslan av att inte kunna uppsöka enskildhet som triggar bråken. Jag har sett hanar sitta och tjura i var sitt hus flera meter från varann en hel dag för att nästa dag gå och beta sida vid sida. Det går inte alltid såpass snabbt och det behövs dessutom det som man kan kalla stabiliseringstid. All tid som går utan allvarligare konflikter och sammandrabbningar bygger för att detta kan bli en fin gemenskap i många år. Varje minut utan bråk är en byggsten, varje timme är en stabil vägg i det bygge som kommer att vara deras trygghet.

Mat
Hungriga marsvin är griniga marsvin så under sammanföringen är alla medel tillåtna. Mer grönsaker än vanligt (gärna lyxiga!), massor av fint hö, knäckebröd, pellets och andra kraftfoder som egentligen inte behövs, men allt för att hålla dem på gott humör.

Gömslen
Allt du kan hitta på och gärna många olika sorters gömställen; rör, hus och kartonger. Det är viktigt att ingen av marsvinen ska känna igen dem eller att grejerna har det ena djurets doft. Vill du ändå använda begagnade saker så spaya med stark ättika (12-24%) och spola med vatten efter några minuter. Ättikan neutraliserar djurens kroppsdofter.

Stimulans
Halm och grenar för hålla tänderna igång på dessa små gnagare är alltid uppskattat, låt lövverk vara kvar om det finns. Gärna stora grenar som med hjälp av löven blir små gömslen. Använd sälg (vide), alla typer av fruktträd och bärbuskar som hallon, vinbär och blåbär. Björk kan du använda, men mer som byggmaterial än för marsvinen att äta. De brukar nobba just björk om det inte är de skira skotten tidigt på våren. Förmodligen ligger en del av hanproblemet i att de har tråkigt och inte kan hitta på nåt bättre än att jäklas med burkompisen. Hormonerna gör också att det ballar ur. Man kan se det på det mest aktiva djuret i ett par ibland, att han går runt som för att hitta på nåt att göra. Om du då stör och ger dem något annat att göra; byter kartonger, lägger in grenar, tar upp dem i famnen tillsammans en stund (alltid tillsammans och de bråkar sällan i famnen) eller flyttar all inredning så att det blir något nytt att kolla på, ja då går en stund till. Varje minut som de inte bråkar kan spela roll.

Bonding
…och kanske lite farligt också.
Det är detta jag känner mig nästan tveksam till att förmedla och samtidigt tvungen då jag har bra resultat med denna metod. Särskilt bra kan det vara att tillämpa på två som egentligen är vänner men där en eller båda kommit till den jobbiga slyngelåldern. Jag illustrerar tänket med ett antal exempel sedan kan du själv kanske ge en annan inramning:

  • Jag badar dem tillsammans och är kanske inte fullt lika hänsynsfull som är mot
    “vanliga” marsvin vars hormoner inte går på högvarv. Råkar det komma lite vatten i ansiktet är det inget jag beklagar.
  • Jag låter dem ha regnskydd en regnig varm sommardag (de får inte bli kalla, men varma sommardagar) istället för att ta in dem.
  • Jag låter dem vara ute hela natten under tropiska eller näst intill tropiska nätter det vill säga när temperaturen inte går under tjugo grader på hela dygnet.
  • När jag har dem på golvet i vårt garage på vintern så kan jag råka tappa något som väsnas rejält, detta gör dem rädda, då söker de sig till varann per automatik.

Avslutningsvis
Hanarna är verkligen värda det extra arbetet med ihopsättningen. För något så underbart roligt som två marsvinshanar som med upptäckarglädje och nyfikenhet tar sig an livet är svårt att få i husdjursväg. Du får total kärlek och fullkomlig avslappning av dessa små goa limpor. Dessutom är de snällare, gladare och stabilare än honorna om du bara kommit förbi hormonstormen som pågår under deras slyngelålder. Vissa hanar är enklare; exempelvis de som är över arton månader, de som levt utan andra marsvin och de som helt enkelt är mindre hormonstinna från början. Jag vet att en del hävdar att det går fint med fler hanar än två. Själv tycker jag att dessa relationer är mycket osäkrare och därför brukar jag inte greja med det. Ofta har jag fått in dessa konstellationer på tre eller fler och efter en tid märkt att en eller flera av dem är hackkyckling. Jag nöjer mig med två och arbetar hela tiden med nya metoder för att underlätta för två hanar att må bra ihop.

BEHÖVER DU MER HJÄLP?

Har du försökt att sammanföra marsvin med hjälp av våra tips och råd, men ändå inte lyckats få en harmonisk flock?
Fyll i formuläret på kontaktsidan så försöker vi hjälpa dig ytterligare.